Gulai Kuning Ikan Tenggiri

Kalau kat kelantan apa2 lauk pauk yang berkuah di panggil gulai..macam gulai daging,gulai ikan,gulai udang dan sebagai nya..

ekceli gulai kuning ikan tenggiri ni dimasak untuk first ramadhan...masak makan malam sekali dengan untuk sahur terus..malam dua ketul..sahur dua ketul..cukup ler..untuk dua orang makan je..plus ngan lauk2 yang lain sikit..dh memadai..

apa2 yang dimasak untuk hidangan keluarga aje..resepi kebanyakkan ny dari mak kat kampung..ikut je macammana yang mak masak..pandai la sikit2 masak..tengok mak masak sebelum kahwin dulu..untuk kenyangkan perut suami cukup la..yang western2 memang lansung tak reti..kampung2 aje..

ni ha rupa gulai nya...


resepi nya:

4 ketul ikan tenggiri
2 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
2,3 biji cili kering (optional)
1 keping asam gelugur
santan (kalau guna santan kotak cap kara,separuh je..tambah air 1 cawan)
caranya:

blend bawang,lenkuas, dan cili kering selumatnya
masukkan bhan blend ke dalam periuk, masukkan santan, masak di atasdapur
make sure sentiasa kacau..kalau tak berketul nanti
masukkan garam,asam.gula secukup rasa
dh mendidih masukkan ikan,
kecil kan api..biar kan ikan masak secukup ny...

kalau nak tambah timun batang pun boleh jugak..lagi sedap..macam makan nasi belauk pagi2..

0 comments:

Post a Comment